طراحی و ساخت جک هیدرولیک تلسکوپی ساده و سنکرون

جک تلسکوپی هیدرولیک/ ساده و سنکرون

جک هیدرولیک تلسکوپی صنعتی،آسانسوری و بالابری

قیمت جک هیدرولیک تلسکوپی

طیف گسترده ای از جک هیدرولیک در صنایع کاربرد دارد. ابعاد و طراحی جک ها با توجه به طراحی مدار هیدرولیک متفاوت است. کیفیت اجرا به کیفیت طراحی، محاسبات و رعایت استانداردها بستگی دارد.انواع متنوع جک شناور، جک تلسکوپی و جک پیستونی در تیپ های مختلف توسط شرکت رویش صنعت آیریک با برند elf power طراحی و ساخته می شوند. برای مشاوره در خصوص نوع جک، استعلام قیمت و ثبت سفارش با ما در تماس باشید. عملکرد در فضاهای محدود، کورس بالا و توانایی تحمل نیروهای زیاد از قابلیت های جک تلسکوپی است. معمولا در مکان هایی که استفاده از جک شناور و پیستونی امکان پذیر نباشد، جک های تلسکوپی کاربرد دارند.

طراحی و ساخت جک هیدرولیک تلسکوپی ساده و سنکرون

ساختار جک تلسکوپی:

جک تلسکوپی، ترکیبی از جک شناور و جک پیستونی است. این جک را به نام سیلندر چند مرحله ای (چند استیج) نیز می شناسند. جک تلسکوپی دارای چند پیستون لوله ای است که به این پیستون ها، sleeve گفته می شود. این پیستون ها به ترتیب قطرشان کم و درون بیستون بزرگ تر قرار می گیرند. تعداد و قطر اسلیوها با توجه به میزان نیروی مورد نیاز در پروژه تعیین می شود.
زمانی که سیال (معمولا روغن هیدرولیک است) وارد جک می شود، اسلیوها با توجه به نوع عملکرد جک، شروع به حرکت می کنند تا جک به پایان کورس خود برسد.

انواع جک هیدرولیک تلسکوپی:

با توجه به عملکرد سیلندرها اصطلاحاتی در مورد جک تلسکوپی رایج است؛ که در زیر آن ها را بررسی می کنیم:

جک تلسکوپی یک طرفه:

جک یک طرفه، یک دریچه برای ورود و خروج روغن دارد. حرکت رفت (باز شدن جک) با استفاده از نیروی فشاور روغن و حرکت برگشت (بسته شدن جک) با نیروی گرانش یا بار بر روی جک تامین می شود؛ به همین علت این جک ها معمولا به صورت عمودی به کار می روند.

جک تلسکوپی دو طرفه:

جک دو طرفه، دو دریچه برای ورود و خروج روغن دارد. حرکت رفت و برگشت با نیروی ایجاد شده از فشار روغن است. جک دو طرفه به دلیل عدم محدودیت در برگشت را می توان به صورت افقی نیز کار کرد.

جک تلسکوپی ساده:

در جک تلسکوبی ساده، زمانی که سیال از یونیت وارد جک می شود؛ پیستون ها به ترتیب از قطورترین شروع به حرکت می کنند تا زمانی که آخرین اسلیو که به پلانجر معروف است، باز شود. به عبارتی زمانی که پیستون اول در حال حرکت است، مابقی پیستون ها حرکت نمی کنند؛ تا پیستون در حال حرکت کاملا باز شود و سپس نوبت پیستون بعدی برسد.

جک تلسکوپی سنکرون:

در این جک با وارد شدن سیال به سیلندر، بیستون ها همزمان با یکدیگر شروع به حرکت می کنند. جک های تلسکوپیِ سنکرون نسبت به جک های تلسکوپیِ ساده حرکت نرم تر و روان تری دارند. معمولا از جک سنکرون برای آسانسورها استفاده می شود.

در این فیلم، نحوه ی عملکرد جک تلسکوپیِ سادهِ دوطرفه را مشاهده می کنید.

دو دریچه برای ورود خروج روغن وجود دارد، که نشان دهنده ی دوطرفه بودن جک است. از طرفی حرکت غیرهمزمان پیستون ها نشان می دهد که جک از نوع ساده است.

برای طراحی و ثبت سفارش جک تلسکوپی مورد نیاز خود با ما در ارتباط باشید.

طراحی و ساخت جک شناور هیدرولیک صنعتی، آسانسوری و بالابری

جک شناور هیدرولیک/صنعتی،آسانسوری و بالابری

طیف گسترده ای از جک هیدرولیک در صنایع کاربرد دارد. ابعاد و طراحی جک ها با توجه به طراحی مدار هیدرولیک متفاوت است. کیفیت اجرا به کیفیت طراحی، محاسبات و رعایت استانداردها بستگی دارد. انواع متنوع جک شناور، جک پیستونی و جک تلسکوپی در تیپ های مختلف توسط شرکت رویش صنعت طراحی و ساخته می شوند. جک های شناور تیپ صنعتی در لیفتراک، بالابر خودرو، جک های صنعتی خودرو، که مربوط به شاسی ماشین باشند، سیستم تخلیه کامیونها و موارد بسیار دیگری به کار برده می شوند. برای استعلام قیمت جک مورد نظر خود با ما در تماس باشید.

طراحی و ساخت جک شناور هیدرولیک صنعتی، آسانسوری و بالابری

اجزای اصلی جک شناور:

1: پوسته   2: شافت   3: گلویی

محاسبات مربوط به جک هیدرولیک و هماهنگی آن با سایر اجزای سیستم هیدرولیک، تفاوت هایی را در طراحی قطعات ایجاد می کند.. گلویی جک های شناور توسط تیم فنی رویش صنعت طراحی شده است. این طراحی علاوه بر بالابردن کیفیت کار، سهولت در تعمیر جک و تعویض قطعه را به همراه داشته است. در این جک بر خلاف جک پیستونی، گلویی به پوسته ی جک جوش می خورد. کیفیت سطح شافت بسیار با اهمیت است زیرا کوچکترین آلودگی عملکرد جک را با مشکل روبه رو می کند. شافت در این جک 2 تکیه گاه دارد:. در مرحله اول، گلویی شافت را نگه می دارد و در مرحله نصب سر شافت به محلی دیگر متصل می شود.

موارد کاربرد:

جک های شناور فقط به صورت یک طرفه ساخته می شوند. به همین علت 90 درصد این جک ها به صورت عمودی کار می شوند تا برای برگشت به حالت اولیه از وزن و نیروی جاذبه استفاده کنند.

سهولت تعویض گلویی، در تیپ های آسانسوری باعث شده در اکثر موارد برای آسانسورها از جک های شناور استفاده کنند.

قیمت و خرید راپچر ولو (شیر اطمینان آسانسور،شیر ترکیدگی)

نحوه نصب و تنظیم راپچر ولو elf power

قیمت و خرید راپچر ولو (شیر اطمینان آسانسور،شیر ترکیدگی)

استانداردهای لازم الاجرا برای نصب و تنظیم شیرهای ترکیدگی (راپچر ولو) 

موارد ذکر شده در زیر از منابع موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران آورده شده و متن کامل آن را می توانید در این قسمت مشاهده و دانلود نمایید.

1: شیر ترکیدگی برای تنظیم و بازرسی در دسترس باشد.

2: با سیلندر یکپارچه باشد یا به صورت مستقیم و محکم و از طریق اتصالات لوله ای نصب شده باشد، یا نزدیک سیلندر قرار گرفته باشد و توسط لوله های کوتاه صلب با جوش کاری یا فلنج و یا اتصالات رزوه شده بدان متصل باشد یا به طور مستقیم، با رزوه به سیلندر متصل شده باشد.

3: استفاده از سایر اتصالات بین شیرترکیدگی و سیلندر، مانند بست های فشاری یا رابط های سر پخ لوله، مجاز نمی باشد.

4: شیر ترکیدگی باید قابلیت متوقف نمودن جک و نگه داشتن کابین را در حرکت به سمت پایین داشته باشد. 

نحوه نصب راپچر ولو:

طبق بند استاندارد، این شیر باید به صورت صلب به بدنه جک متصل شود. راپچر elf power در 4 جهت داخواه با توجه به نیاز مشتری متصل می شود. اتصال راپچر با استفاده از 4 پیچ بر روی پایه فلزی جوش خورده بر روی جک انجام می گیرد. از خروجی راپچر به سمت پاوریونیت، امکان نصب فلکسی بل و شلنگ های سیم دار میسر می گردد. سایز پورت ورودی و خروجی راپچر 1 اینچ است.

در آسانسورهایی که دارای چندین جک موازی هستند. برای نصب راپچر 2 راه وجود دارد.

1: بر روی هر جک یک راپچر نصب شود؛ سپس به منظور هماهنگی عملکرد راپچرها و جلوگیری از شیب کابین، با یک پورت فلزی میان آنها ارتباط برقرار شود .

2: دو جک به وسیله ی یک لوله فلزی به یکدیگر متصل شوند و راپچر به آن لوله فلزی وصل شود. 

اهمیت هماهنگی در سیستم های دارای 2 جک بسیار بالاست. چون در صورت هماهنگ نبودن و فعال نشدن همزمان راپچرها، توقف در زمان بروز حادثه، با مشکل رو به رو می شود.

تنظیم راپچر(شیر اطمینان آسانسور)

راپچر ولو elf power مانند برندهای دیگر در کارخانه بر اساس میزان استاندارد ورود و خروج روغن تنظیم می شود ولی تنظیم نهایی توسط نصاب بر اساس سرعت نامی آسانسور (0.3 متر بر ثانیه) صورت می گیرد. تنظیم راپچر به گونه ای است که اگر سرعت از حد استاندارد بالاتر رود، شیر عمل کرده و جک متوقف می شود. شیر ترکیدگی باید حداکثر در سرعتی معادل با سرعت اسمی آسانسور + 0.3 فعال شود.

جهت تنظیم راپچر یک پیچ در بالای راپچر وجود دارد که اگر در جهت عقربه های ساعت حرکت کند، راپچر در سرعت های پایینتر عمل کرده و چنانچه پیچ را در خلاف جهت بچرخانند راپچر در سرعت های بالاتر متوقف می شود. نصاب آسانسور بنابر تجربه و شرایط کاری این قطعه را با بهترین سرعت و عملکرد تنظیم می کند

طراحی و ساخت جک هیدرولیک پیستونی

جک پیستونی هیدرولیک/یکطرفه و دو طرفه

جک پیستونی هیدرولیک صنعتی، بالابری،آسانسوری

قیمت جک هیدرولیک پیستونی

طیف گسترده ای از جک هیدرولیک در صنایع کاربرد دارد. ابعاد و طراحی جک ها با توجه به طراحی مدار هیدرولیک متفاوت است. کیفیت اجرا به کیفیت طراحی، محاسبات و رعایت استانداردها بستگی دارد.انواع متنوع جک شناور، جک تلسکوپی و جک پیستونی در تیپ های مختلف توسط شرکت رویش صنعت آیریک با برند elf power طراحی و ساخته می شوند. برای مشاوره در خصوص نوع جک، استعلام قیمت و ثبت سفارش با ما در تماس باشید.

طراحی و ساخت جک هیدرولیک پیستونی

ساختار جک پیستونی:

جک پیستونی شامل بدنه جک(پوسته)، پیستون، شافت و مجموعه ی آب بندها است. در این جک برخلاف جک های شناوری، مجموعه پکینگ و آب بند بر روی پیستون بسته می شود. پیستون هم به انتهای شافت متصل می شود. با نصب پکینگ، پیستون مماس به سطح داخلی بدنه جک می گردد. وقتی روغن وارد جک می شود؛ زیر پیستون محبوس شده و پیستون به سمت بالا حرکت می کند.
سطح مقطع پیستون، سطح اصلی در فرمول فشار است. پکینگ اجازه نشتی روغن به سمت دیگر پیستون را نمی دهد. به دلیل مماس بودن سطح داخلی جک با پیستون و مجموعه ی آب بندها، سطح داخلی بایستی از کیفیت بالایی برخوردار باشد تا موجب خرابی پکینگ نشود. در جک پیستونی، شافت و پوسته جک عملا هیچ تماسی با یکدیگر ندارند. جک پیستونی، پیچ هواگیری ندارد.

انواع جک پیستونی:

جک های پیستونی در صنعت بسیار پر کاربرد هستند، این جک ها را می توان در ابعاد و مدل های مختلف ساخت. جک های پیستونی یک طرفه و دوطرفه ساخته می شوند. از این رو در هر حالتی (افقی یا عمودی) می توان از آن ها استفاده کرد. جک پیستونی یکطرفه با یک ورودی روغن در پایین ترین نقطه جک و جک پیستونی 2 طرفه با دو ورودی روغن، یکی در بالاترین نقطه و دیگری در پایین ترین نقطه جک ساخته می شوند.

طراحی و ساخت جک پیستونی هیدرولیک آسانسوری،صنعتی و بالابری
آشنایی با سیستم های هیدرولیک

آشنایی با سیستم های هیدرولیک

آشنایی با سیستم های هیدرولیک

سیستم هیدرولیک در یک نگاه:

سیستم ­های هیدرولیک به طور شگفت ­انگیزی همه­ کاره و پویا با عملکردی نسبتاً ساده می ­باشند؛ سادگی، کارایی و مزایای بی­شمار آن­ها موجب شده، تجهیزات مبتنی بر سیستم هیدرولیک در محیط­ های صنعتی بزرگ و کوچک مانند کشاورزی، خودروسازی، معادن، صنعت نفت، فولاد، صنایع دفاعی و محیط ­های تفریحی مانند شهربازی و حتی در محیط خانه کاربرد داشته باشند.

در این مقاله با معرفی سیستم هیدرولیک، بررسی مزایا و معایب آن شما را همراهی می­ کنیم.

به فناوریِ انتقال و تبدیل نیرو توسط مایعات، هیدرولیک گفته می­شود. هیدرولیک از کلمه یونانی هیدرو به معنای جریان مایعات گرفته شده است. سیستم هیدرولیک یکی از شاخه های مکانیک سیالات است که وظیفه تبدیل نیروی اولیه اندک به نیروی خروجی شدید را بر عهده دارد.

سیستم هیدرولیک بر اصول مایعات استوار است که در زیر به برخی از آن ها اشاره می کنیم:

  • اصل پاسکال

در حالت تعادل یک سیال تراکم ناپذیر که در محیط بسته قرار دارد، فشار وارد بر خود را بدون کاهش به تمام نقاط دیگر سیال انتقال می­دهد.

البته در شکل حس شوخ طبعیه طراح ما گل کرده ولی در کل یک همچنین چیزیه.

اصل پاسکال
  • اصل برنولی

اگر سرعت یک سیال افزایش پیدا کند، فشاری که بر یک سطح وارد می ­کند کاهش می­ یابد و بالعکس.

اصل برنولی

سیستم هیدرولیک چگونه کار می کند؟

هدف نهایی در سیستم های هیدرولیک اگرچه متفاوت است، اما این سیستم ها از طریق یک مفهوم اولیه با استفاده از نیروی سیالی که تحت فشار است، حرکت ایجاد می کنند.

در یک نمای کلی عملکرد سیستم هیدرولیک بدین گونه است:

مایع هیدرولیک از مخزن به بقیه­ ی سیستم پمپ می ­شود سپس سیال تحت فشار از دریچه ­ها عبور کرده و به محرک می­رسد که در آن نیروی هیدرولیک به انرژی مکانیکی تبدیل می ­شود تا عملکرد مطلوب را به وجود آورد.

نمای سیستم هیدرولیک

ساده ترین مدار هیدرولیک که در شکل فوق به صورت شماتیکی رسم شده است؛ شامل اجزای زیر می­ باشد:

  • مخزن سیال

 مخزن، وظیفه نگهداری مایعات هیدرولیک را دارد. معمولا سیال هیدرولیک، روغن می­ باشد اگرچه از آب نیز در برخی موارد استفاده می­ شود.

  • محرک پمپ هیدرولیک

 به هر وسیله ­ای که امکان به حرکت درآوردن پمپ هیدرولیک را داشته باشد، محرک پمپ هیدرولیک می­گویند مانند الکتروموتور الکتریکی، موتور­های احتراقی و محرک­ های انسانی

  • پمپ هیدرولیک

هر وسیله ­ای که توانایی جابه­ جایی سیال هیدرولیک و ایجاد فشار را داشته باشد، پمپ هیدرولیک نامیده می ­شود. از انواع پمپ­ های هیدرولیک می­توان به پمپ­ های دوار و رفت و برگشتی اشاره کرد.

  • اتصالات

 ادواتی مانند لوله­ ها و شلنگ­ ها که امکان عبور سیال را فراهم نمایند.

  • شیرآلات کنترلی و تعیین کننده جهت

فراهم کردن جهت حرکت سیال و کنترل فشار، توسط شیر­ها انجام می ­شود. شیرهای هیدرولیکی با توانایی­ های گسترده و متفاوت وجود دارند.

  • عملگر هیدرولیکی

 به هر تجهیزی که به وسیله­ ی سیال حرکتی را ایجاد کند، عملگر هیدرولیکی می­ گویند

ساده ترین مدار هیدرولیک که در شکل فوق به صورت شماتیکی رسم شده است؛ شامل اجزای زیر می­ باشد:

  • مخزن سیال

مخزن، وظیفه نگهداری مایعات هیدرولیک را دارد. معمولا سیال هیدرولیک، روغن می­ باشد اگرچه از آب نیز در برخی موارد استفاده می­ شود.

  • محرک پمپ هیدرولیک

 به هر وسیله ­ای که امکان به حرکت درآوردن پمپ هیدرولیک را داشته باشد، محرک پمپ هیدرولیک می­گویند مانند الکتروموتور الکتریکی، موتور­های احتراقی و محرک­ های انسانی

  • پمپ هیدرولیک

هر وسیله ­ای که توانایی جابه­ جایی سیال هیدرولیک و ایجاد فشار را داشته باشد، پمپ هیدرولیک نامیده می ­شود. از انواع پمپ­ های هیدرولیک می­توان به پمپ­ های دوار و رفت و برگشتی اشاره کرد.

  • اتصالات

 ادواتی مانند لوله­ ها و شلنگ­ ها که امکان عبور سیال را فراهم نمایند.

  • شیرآلات کنترلی و تعیین کننده جهت

فراهم کردن جهت حرکت سیال و کنترل فشار، توسط شیر­ها انجام می ­شود. شیرهای هیدرولیکی با توانایی­ های گسترده و متفاوت وجود دارند.

  • عملگر هیدرولیکی

 به هر تجهیزی که به وسیله­ ی سیال حرکتی را ایجاد کند، عملگر هیدرولیکی می­ گویند

مزایای سیستم هیدرولیک

  1. قطعات کوچک، قدرت زیاد

جابه ­جایی اجسام سنگین و کنترل انتقال قدرت، به نیروی بسیار زیادی نیاز دارد که گاهی تامین کردن آن به روش ­های معمولی غیر­ممکن است. سیستم ­های هیدرولیک با سیلندر­ها و موتور­های کم حجم و کوچک دارای قدرت بالایی هستند. فضای اشغال شده در مقایسه با سیستم ­های الکتریکی و مکانیکی یک دهم می ­باشد.

2. انعطاف پذیری بسیار زیاد

  •  امکان به دست آوردن نیرو، فشار، گشتاور و سرعت­ های غیرپله­ ای با استفاده از لوله ­ها و شلنگ ­ها به جای استفاده از اجزای مکانیکی مثل شافت و کوپلینگ
  •  قابلیت معکوس کردن سریع جهت حرکت، حتی زیر بار
  •  تبدیل حرکت دورانی به حرکت خطی و بالعکس

3. سادگی در نصب و تعمیر

 به علت استاندارد بودن قطعات، عناصر سیستم هیدرولیک بسیار راحت نصب و یا در تعمیرات تعویض می ­گردند.

4. عمر طولانیِ سیستم هیدرولیک و قطعات استفاده­ شده

 یک سیستم هیدرولیک با طراحی خوب مدار، منبع نیرو، شیرها و سرویس به موقع برای مدت طولانی کار خواهد کرد. روغن استفاده شده در سیستم­ های هیدرولیک یک روانکاری دائمی برای قطعات محسوب می­ شود که این امر باعث کاهش فرسایش است.

5. امکان اتوماتیک کردن کامل سیستم و کاهش نیروی کار انسانی

6. کم هزینه و اقتصادی بودن سیستم

7. دقت بالا

  •   امکان موقعیت دهی بسیار دقیق
  • عملکرد یکنواخت و پیوسته به علت تراکم پذیری روغن

10. ایمنی

 کم بودن اجزای متحرک مثل چرخ دنده­ ها، زنجیرها و اتصال­ های الکتریکی و کنترل فشار بیش از حد سیستم توسط شیرهای فشار شکن، ایمنی سیستم هیدرولیک را بالا می­ برد.

معایب سیستم هیدرولیک
  1. بازده سیستم هیدرولیک نسبت به سیستم الکتریکی بیشتر بوده اما نسبت به سیستم مکانیکی کمتر است.

2. به دلیل حساسیت بسیار زیاد سیستم­ های هیدرولیک به آلودگی و گرد و غبار، وجود کوچکترین آلودگی موجب اختلال در سیستم هیدرولیک می­ شود. زنگ زدگی، خوردگی، آلودگی، حرارت و فاسد شدن روغن به اجزای سیستم هیدرولیک آسیب می ­رساند.

3. در صورت نشتیِ روغن، آلودگی محیط و افزایش احتمال آتش ­سوزی را به همراه دارد.

4. در صورت استفاده از روغن نامناسب و یا اشکال در طراحی مدار هیدرولیک، افت فشار و در نتیجه اتلاف انرژی و داغ شدن تجهیزات وجود خواهد داشت.

 

معایب اصلی سیستم هیدرولیک مثل نشتی روغن، افت فشار و اتلاف انرژی از طراحی نامناسب مدار هیدرولیک صورت می­ گیرد. اگرچه سیستم هیدرولیک عملکرد ساده ­ای دارد ولی شناخت تجهیزات و استفاده از آنها، متناسب با هدف نهایی سیستم، نیازمند تجربه و دانش بالا می ­باشد. برای استفاده از سیستم هیدرولیک بدون عیب، با طول عمر زیاد بایستی طراحی و ساخت را به گروهی حرفه ای سپرد. تیم رویش صنعت آیریک یکی از بهترین برندهای ملی در زمینه طراحی و ساخت سیستم هیدرولیک می باشد.برای مشاوره یا ثبت سفارش با ما در تماس باشید.
مقررات ایمنی و ساختار آسانسورهای هیدرولیک

مقررات ایمنی ساختار و نصب آسانسورهای هیدرولیک

مقررات ایمنی و ساختار آسانسورهای هیدرولیک

مقررات ایمنی ساختار و نصب آسانسور قسمت اول _ آسانسورهای هیدرولیک

مقررات ایمنی ساختار و نصب آسانسور های هیدرولیک برای حفظ همگامی و هماهنگی با تحولات و پیشرفت های ملی و جهانی در زمینه ی صنایع، علوم و خدمات، استانداردهای ملی ایران در مواقع لزوم تجدید نظر خواهد شد و هر گونه پیشنهادی که برای اصلاح یا تکمیل این استانداردها ارائه شود در هنگام تجدید نظر در کمیسیون فنی مربوطه مورد توجه قرار خواهد گرفت. بنا بر این برای مراجعه به استانداردهای ملی ایران باید همواره از آخرین تجدید نظر آنها استفا‌ده نمود. در ادامه متن کامل این مقررات حضور شما ارائه می گردد. 

لطفا جهت مطالعه و دانلود کلیک نمایید. مقررات ایمنی ساختار و نصب آسانسورهای هیدرولیکی

مقررات ایمنی و ساختار نصب آسانسور برقی

مقررات ایمنی ساختار و نصب آسانسورهای برقی

مقررات ایمنی و ساختار نصب آسانسور برقی

مقررات ایمنی ساختار و نصب آسانسور قسمت اول _ آسانسورهای برقی

این استاندارد نخستین بار در سال ۱۳۸۱ تدوین شد و بر اساس پیشنهادات رسیده و بررسی توسط سازمان ملی استاندارد ایران برای اولین بار مورد تجدید نظر قرار گرفت و توسط سازمان ملی استاندارد ایران در یک هزار و شصت و چهارمین اجلاس کمیته ملی استاندارد مورخ ۱۳۹۳/۹/۲۳ تصویب شد. اینک به استناد بند یک ماده ۳ قانون اصلاح قوانین و مقررات استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران مصوب بهمن ماه ۱۳۷۱ به عنوان استاندارد ملی ایران منتشر می شود. در ادامه متن کامل این مقررات حضور شما ارائه می گردد. 

برای مطالعه و دانلود کلیک نمایید. مقررات ایمنی و ساختار نصب آسانسور